Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προϊόν βιολογικής γεωργίας της Τερέζας Ψυλλάκη
Ποιότητα
«Η βιολογική γεωργία είναι δύσκολη, απαιτεί γνώσεις, μόρφωση, κόπο, θέλει ανθρώπους που να αναζητούν κάτι καλύτερο»
Νίκος Ψυλλάκης
Πιστοποιείται από το 1994 από τη Δ.Η.Ω. (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων).

Ενέργεια 82.4Kcal
Πρώτεΐνες 0 g
Υδατάνθρακες 0 g
Συνολικά Λιπαρά 92.0 g
Κεκορεσμένα Λίπη 13.0 g
Μονοκόρεστα Λίπη 73.0 g
Πολυκόρεστα Λίπη 6.0 g
Φυτικές Ίνες 0.0 g
Χοληστερόλη 0 mg g
Νάτριο 0 g
Ελαφρά Φρουτώδες (fruity)
Συνδυασμός γευστικών – οσφραντικών αισθήσεων του φρέσκου καρπού, που έχει συλλεχθεί προσεκτικά, στο βέλτιστο στάδιο ωρίμανσης. Το φρουτώδες άρωμα γίνεται αντιληπτό απευθείας από τη μύτη, αλλά και κατά τη γευστική του δοκιμή.
Ελάχιστα Πικρό (Bitter)
Χαρακτηριστική γεύση που προέρχεται από πράσινες ελιές ή από ελιές που μόλις αρχίζει να αλλάζει το χρώμα τους. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, ανάλογα με την ένταση.
Πικάντικο (Pungent)
Αίσθηση, χαρακτηριστική των ελαιολάδων που παράγονται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, κυρίως από πράσινες ελιές που είναι ακόμη ανώριμες. Το πικάντικο θεωρείται γενικά προτέρημα και προσδίδει στη γευστική εμπειρία.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ
Olea europaea var. mastoides ή Olea europaea var. microcarpa
Η Κορωνέικη ποικιλία ελιάς, γνωστή και με πολλές άλλες ονομασίες, όπως Κρητικιά, Κορωνιά, Κορώνι, Λαδολιά, Λιανολιά, Ψιλολιά και Βάτσικη, Ασπρολιά, εμφανίζει μεγάλη εξάπλωση στα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Συγκεκριμένα καλλιεργείται στη Μεσσηνία, Ηλεία, Ζάκυνθο, Λακωνία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Σάμο, Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Είναι μια ιδιαιτέρα σημαντική ποικιλία, καθώς είναι πολύ παραγωγική και ανθεκτική στις ξηρές και θερμές περιοχές της χώρας μας. Οι απαιτήσεις της σε έδαφος, υγρασία και καλλιεργητικές φροντίδες είναι σχετικά μικρές και τα δέντρα της μπορούν να καλλιεργηθούν σε υψόμετρο έως και 500 μέτρα.
Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει σταθερή καρποφορία και σχετικά υψηλή απόδοση, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 100 κιλά καρπού ανά δέντρο, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 150 κιλά καρπού ανά δέντρο σε ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες. Παρενιαυτοφορεί έντονα σε αντίξοες συνθήκες, φαινόμενο που περιορίζεται σε αρδευόμενες περιοχές και ύστερα από κατάλληλο κλάδεμα και καλλιεργητικές φροντίδες. Είναι πρώιμη ποικιλία καθώς ανθίζει στα μέσα Απριλίου και η ωρίμανση του καρπού αρχίζει νωρίς το Σεπτέμβριο και τελειώνει αργά το Δεκέμβριο.
Η Κορωνέικη ποικιλία ανήκει στις ελαιοποιητικές ποικιλίες. Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι είναι υψηλή και κυμαίνεται από 15-27%.
Το λάδι της Κορωνέικης ποικιλίας είναι εκλεκτό με άριστο άρωμα και εξαιρετική γεύση. Το κύριο μειονέκτημά της είναι το μικρό μέγεθος του καρπού το οποίο δυσκολεύει τη μηχανική συγκομιδή.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Το δέντρο της Κορωνέικης ποικιλίας αναπτύσσεται σε ύψος 5-7 μέτρων, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 15 μέτρα. Η κόμη αποκτά σχήμα ημισφαιρίου ή κυπελλοειδές. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή, βαθυπράσινα και μικρά, μήκους 5,45cm (±0,52cm) και πλάτους 1,03cm (±0,12cm). Ο καρπός έχει σχήμα κυλινδροκωνικό, με μέσο βάρος 1,3 g και φέρει μικρή θηλή. Το χρώμα του καρπού είναι στην αρχή πράσινο, στη συνέχεια ξεθωριάζει για να καταλήξει σε μελανό – μοβ. Ο πυρήνας έχει σχήμα όμοιο με τον καρπό με την μια πλευρά κυρτωμένη. Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 3,8:1. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι πολύ διαδεδομένη στο νομό Ρεθύμνης. Είναι ευπαθής στο Δάκο (Bactrocera oleae), τη Βαμβακάδα (Euphyllura olivine) και το Ρυγχίτη (Rhynchitescribripennis).
Olea europaea var. mamilaris
Η Τσουνάτη είναι γνωστή και με τα ονόματα Ματσολιά, Μαστολιά, Μουρατολιά και Μαστοειδής. Καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας (περιοχή Μεγαλοπόλεως), Μεσσηνίας (άνω Μεσσηνία), Ρεθύμνης και Χανίων. Θεωρείται ποικιλία ανθεκτική στο ψύχος και μπορεί να καλλιεργηθεί σε υψόμετρο μέχρι 1000 μέτρων. Προτιμά τα ασβεστούχα εδάφη, αλλά αποδίδει καλά τόσο σε πλούσια όσο και σε μέτριας σύστασης εδάφη. Η Τσουνάτη ποικιλία ανήκει στις ελαιοποιητικές ποικιλίες. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι μπορεί να φτάσει το 25% και είναι πολύ καλής ποιότητας.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά: Αναπτύσσεται σε δένδρο ύψους 6 – 8 μέτρων, με κορμό που έχει μεγάλη διάμετρο και σχήμα κόμης ακανόνιστο. Τα φύλλα της είναι ανοικτοπράσινα ή φαιοπράσινα, με ένα αυλάκι στη θέση του κεντρικού νεύρου, που καταλήγει σε μικρή ακίδα. Επίσης, τα φύλλα είναι μέτρια και πιο συγκεκριμένα μήκους 6,18cm (±0,67cm) και πλάτους 1,18cm (±0,13cm). Οι καρποί είναι μεμονωμένοι, ωοειδείς, μέτριοι με μέσο βάρος 2,6g, χρώμα μελανοιώδες και καταλήγουν πάντοτε σε μαστοειδή απόφυση με χαρακτηριστική θηλή. Ο πυρήνας έχει ανάλογο σχήμα, δηλαδή, ωοειδές έως κυλινδροκωνικό και μέσο βάρος 0,37g. Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 6:1.
Η Τσουνάτη ποικιλία είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο Δάκο (Bactrocera oleae).

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

H Bιοκαλλιέργεια
Ελαιομάζεμα και ελαιοπαραγωγή στο βιολογικό ελαιώνα της Τερέζας Ψυλλάκη.
Το ελαιόλαδο που παράγεται εδώ προέρχεται από δύο ποικιλίες ελιάς :
Την Κορωνέικη κατά κύριο λόγο, ευρέως διαδεδομένη στην Κρήτη, Πελοπόννησο και Κυκλάδες λόγω της παραγωγικότητας, της απόδοσης και της ανθεκτικότητάς της. Το λάδι της εκλεκτό με εξαιρετική γεύση.
Την Τσουνάτη, σπανιότερη και αρχαιότερη ποικιλία, που καλλιεργείται σε μεγαλύτερα υψόμετρα, με πολύ καλές αποδόσεις και ιδιαίτερης γευστικής αξίας ελαιόλαδο.

Λίπασμα
Για τη λίπανση των δέντρων χρησιμοποιούνται μόνο οργανικής προέλευσης λιπάσματα, που σέβονται τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Η ορθολογική τους χρήση είναι αποτέλεσμα του σχεδίου λίπανσης και της εδαφοανάλυσης.

Συλλογή
Για το ελαιομάζεμα, οι εργάτες απλώνουν τα δίχτυα κάτω από τα δέντρα και ξεκινούν με τις ειδικές παλάμες να χτυπούν τα χαμηλά ελαιόδεντρα. Δεν χρησιμοποιούνται άλλα εργαλεία συγκομιδής πέρα από παλμικές βέργες, για να μην προκαλέσουν αφανείς πληγές στα φύλλα, στους οφθαλμούς και στα τρυφερά βλαστάρια.

Μεταφορά
Στη συνέχεια οι ελιές μεταφέρονται άμεσα στο ελαιοτριβείο για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του καρπού και η ταχύτατη ανάπτυξη « ενζυμικών διεργασιών » που αρχίζουν τη σιωπηλή οξείδωσή του. Η διατήρηση της καλής ποιότητάς του, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τελική ποιότητα του ελαιόλαδου.

Στο ελαιοτριβείο
H διαδικασία σύνθλιψης του ελαιοκάρπου είναι συγκεκριμένη και απαιτητική, καθώς πρόκειται για βιολογικό προϊόν και άρα πρέπει να καθαριστούν καλά οι χώροι και τα μηχανήματα. Η θερμοκρασία του νερού κατά τη διαδικασία εξαγωγής του λαδιού, δεν ξεπερνά τους 28 βαθμούς Κελσίου και χαρακτηρίζεται άθερμης ψυχρής έκθλιψης. Με αυτή τη διαδικασία το ελαιόλαδο κρατάει αναλλοίωτα σε πολύ μεγάλο βαθμό τα συστατικά του, όπως τα αντιοξειδωτικά και η Βιταμίνη Ε, που έχουν αποδειχθεί πολύτιμα για την υγεία του ανθρώπου, συντελούν στη γεύση του και το κάνουν ξεχωριστό. Κάθε μοναδική σταγόνα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου Κτήμα Τερέζα Ψυλλάκη, φθάνοντας στο τραπέζι σας, περικλείει όλη τη φροντίδα και την προσοχή που συνοδεύει την ιδιαίτερη διαδικασία παραγωγής του.

Αποθήκευση
Το ελαιόλαδο μεταφέρεται σε χωριστό αποθηκευτικό χώρο σκοτεινό και δροσερό όπου φυλάσσεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές για να διατηρείται αναλλοίωτο.

Τυποποίηση
Αφού φιλτραριστεί για να απομακρυνθούν τυχόν εναπομείναντα μικρά κομμάτια καρπού και ίζημα, εμφιαλώνεται άμεσα σε ειδικά μεταλλικά δοχεία για ακόμη καλύτερη διατήρηση της ποιότητάς του και είναι έτοιμο για να ταξιδέψει.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προϊόν βιολογικής γεωργίας της Τερέζας Ψυλλάκη διατίθεται στις εξής συσκευασίες:

5 λίτρων / 1000ml / 750ml / 500ml
ΒΡΑΒΕΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Οι διακρίσεις
Το ελαιόλαδο “Κτήμα Τερέζα Ψυλλάκη”, έξτρα παρθένο, ονομασίας προέλευσης, ανωτέρας ποιότητας, είναι βιολογικό προϊόν και από το 1994 πιστοποιείται από τη Δ.Η.Ω. (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων).
Χάρη στην άριστη ποιότητα και την εξαιρετική του γεύση, έχει διακριθεί παγκοσμίως:
Το 2003 τιμήθηκε με το 3ο διεθνές βραβείο MARIO SOLINAS του Δ.Ο.Ε. (Διεθνής Οργανισμός Ελαιολάδου).
Την ίδια χρονιά (2003) απέσπασε το 2ο βραβείο στον διαγωνισμό Great Taste London στην Αγγλία με την επωνυμία Biojoy.
Διακρίθηκε ακόμη στο Διεθνή Διαγωνισμό ποιότητας ελαιόλαδου στο πλαίσιο της έκθεσης China-oil το 2008 στη Σαγκάη της Κίνας με την επωνυμία Biojoy.
Την ίδια χρονιά επιλέχθηκε από τη Δ.Η.Ω. για να συμμετάσχει στη διεθνή εκδήλωση της βιολογικής ελαιοπαραγωγής Premio-Bio (τη μεγαλύτερη διεθνή εκδήλωση της Βιολογικής ελαιοπαραγωγής) στην Ιταλία με την επωνυμία Biojoy.
Απονομή του τιμητικού βραβείου Ποιότητας από το περιοδικό “Γαστρονόμος” της εφημερίδας “Η Καθημερινή” το 2008.
Privacy Policy | Crafted by ingenno.digital