H Τερέζα Ψυλλάκη

H Τερέζα Ψυλλάκη, κόρη του πρωτοπόρου επιστήμονα και βιοκαλλιεργητή Νίκου Ψυλλάκη, ακολουθεί το δρόμο που χάραξε ο πατέρας της με την ίδια αγάπη για τη γη, την ελιά και το τελικό προϊόν, με σεβασμό σε ό,τι έχει κατακτηθεί και με επιμονή και προσήλωση στην επιδίωξη της ποιότητας. Η ιστορία και η κληρονομιά της οικογενειακής παράδοσης είναι εφόδια πολύτιμα για το μέλλον του κτήματος.

Η Τερέζα Ψυλλάκη, κόρη του Νίκου, γεννήθηκε στα Χανιά το 1966. Από τον πατέρα της κληρονόμησε την αγάπη για τη γη και την καλλιέργεια της ελιάς. Πέρασε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στα Χανιά, ζώντας από κοντά τον αγώνα και τις άοκνες προσπάθειες του πατέρα της να καθιερώσει τη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς στην Κρήτη, αλλά και διεθνώς. Μυήθηκε από αυτόν στα μυστικά και τον ιδιαίτερο τρόπο της βιοκαλλιέργειας και έζησε τη διαδρομή της πρωτοποριακής αυτής προσπάθειας.

Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, με την καρδιά της πάντα στην Κρήτη. Σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας στη Μέση Εκπαίδευση, υπηρετώντας παράλληλα και επεκτείνοντας στην αγορά του εξωτερικού, το όραμα της οικογένειάς της για συνέχιση και βελτίωση της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς.

Η κληρονομιά της Τερέζας Ψυλλάκη

Η Τερέζα Ψυλλάκη εκπροσωπεί την πέμπτη γενιά μιας οικογένειας δεμένης με την κρητική γη και τον ελαιώνα της.

Από τις αναμνήσεις της Τερέζας:

Σ’ όλο το δρόμο βλέπαμε λιόδεντρα και ελιές και τ’ ασημοπράσινα φυλλώματα. Για μια στιγμή ένιωσα στον ουρανίσκο μου τη γεύση της κουταλιάς λάδι που μας υποχρέωνε να πίνουμε κάθε πρωί η γιαγιά μου. Κατάλαβα ότι είχα γυρίσει στη πατρίδα.

Η διορατικότητα του Νίκου Ψυλλάκη

Γέννημα της κρητικής γης ήταν και ο γεωπόνος Νίκος Ψυλλάκης, ο άνθρωπος που “έφιαξε” την ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη, αναγνωρισμένος ως αυθεντία σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο και την παραγωγή του, έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην ελαιοκομία.

Βιοκαλλιέργεια. Με τόλμη στην πράξη

“Δε γυρίζουμε πίσω, απλά προχωρούμε μπροστά με διαφορετικό τρόπο…”

Ο Νίκος Ψυλλάκης, τέταρτη γενιά που πήρε στα χέρια του τον πατρογονικό ελαιώνα, ήταν άνθρωπος δεμένος με τη γη αλλά με το βλέμμα στο μέλλον. Σπούδασε γεωπόνος και μετά τον πόλεμο ασχολήθηκε με την καταπολέμηση του δάκου, καθώς είχε προκριθεί για συμμετοχή στο πρόγραμμα των πειραμάτων για τα καινούργια φάρμακα. Το Υπουργείο Γεωργίας δεν άργησε να τον προσλάβει και να τον στείλει με υποτροφία στην Ισπανία και την Ιταλία για να ειδικευτεί στην καλλιέργεια της ελιάς. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, του ανατέθηκε η ίδρυση του υποσταθμού Ελαίας, του Ινστιτούτου Ελαίας Κέρκυρας και του παραδόθηκε ένα κτήμα 150 στρεμμάτων, ένας μισοκατεστραμμένος ελαιώνας. Έτσι ξεκίνησε η απασχόλησή του με την έρευνα. Στη συνέχεια συμμετείχε στην οργάνωση του ΜΑΙΧ (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων) και στην εφαρμογή πρωτοποριακών προγραμμάτων που έμελε να δώσουν νέα ώθηση στην κρητική ελαιοκομία. Έτσι, εφάρμοσε με τόλμη πρωτοποριακές μεθόδους καλλιέργειας στο ίδιο του το κτήμα. Βιοκαλλιέργεια. Με τόλμη στην πράξη. Ο Νίκος Ψυλλάκης, με διορατικότητα αλλά και βαθιά αγάπη για τη γη, ήταν από τους πρώτους που “είδαν” τα οφέλη της βιοκαλλιέργειας. Ήδη από το 1969 ξεκίνησε τις έρευνες για τη βιολογική καταπολέμηση του δάκου. Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας αργότερα, βοήθησε να “στηθεί” ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τη βιολογική γεωργία, ενώ χρημάτισε πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος. Από το 1994 ο ελαιώνας καλλιεργείται με χρήση βιολογικών μεθόδων και πιστοποιείται από τη Δ.Η.Ω.

Αναφορές στο έργο του:

Περιοδικό Γαστρονόμος  εδώ

«Για να επιζήσει η γεωργία μας, υπάρχει μόνον ένας δρόμος: Προϊόντα ποιότητας εύγευστα και όμορφα συσκευασμένα».

Νίκος Ψυλλάκης

line@2x-1

Το όραμά μας

Nα συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας το προϊόν μας στην ίδια εξαιρετική σταθερή ποιότητα, όπως το έχουν γνωρίσει και το εμπιστεύονται. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε μια προσωπική φιλική σχέση εμπιστοσύνης με όλους όσοι απολαμβάνουν το ελαιόλαδό μας, βασιζόμενοι στην προσωπική γνωριμία και άμεση επικοινωνία.

Psyllaki bottle&label 20181019