Ελαιομάζωμα και ελαιοπαραγωγή στο βιολογικό ελαιώνα Ψυλλάκη

Περιοχή:   Κολυμβάρι Κρήτης. Βορειοδυτική περιοχή στο νησί, φημισμένη και αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου που παράγει, χάρη στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της.

Ελαιώνας:   Εδώ βρίσκεται ο ελαιώνας της Τερέζας. Είναι φανερό ότι εδώ δεν χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα, καθώς κάτω από τις ελιές υπάρχει ένα παχύ στρώμα από αυτοφυές τριφύλλι.

Λίπανση:   Για τη λίπανση των δέντρων χρησιμοποιούνται μόνο οργανικής προέλευσης λιπάσματα.

Συλλογή:   Για το λιομάζωμα, οι εργάτες απλώνουν τα δίχτυα κάτω από τα δέντρα και ξεκινούν με τις παλάμες να χτυπούν τα χαμηλά ελαιόδεντρα. Δεν χρησιμοποιούνται άλλα εργαλεία συγκομιδής πέρα από παλμικές βέργες, για να μην προκαλέσουν αφανείς πληγές στα φύλλα, στα μάτια και στα τρυφερά βλαστάρια.

Μεταφορά:   Στη συνέχεια οι ελιές μεταφέρονται άμεσα στο ελαιοτριβείο για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του καρπού μια και η διατήρηση της καλής ποιότητας αυτού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τελική ποιότητα του ελαιόλαδου.

Στο ελαιοτριβείο:  Η διαδικασία σύνθλιψης του ελαιοκάρπου είναι συγκεκριμένη και απαιτητική, καθώς πρόκειται για βιολογικό προϊόν και άρα πρέπει να καθαριστούν καλά οι χώροι και τα μηχανήματα.
Η θερμοκρασία του νερού κατά την διαδικασία εξαγωγής του λαδιού, δεν ξεπερνά τους 28 βαθμούς Κελσίου και χαρακτηρίζεται άθερμη-ψυχρής έκθλιψης . Με αυτή τη διαδικασία το ελαιόλαδο κρατάει αναλλοίωτα σε πολύ μεγάλο βαθμό τα συστατικά του, όπως τα αντιοξειδωτικά και η Βιταμίνη Ε, που έχουν αποδειχθεί πολύτιμα για την υγεία του ανθρώπου, συντελούν στη γεύση του και το κάνουν ξεχωριστό.

Αποθήκευση:  Το ελαιόλαδο μεταφέρεται σε χωριστό αποθηκευτικό χώρο σκοτεινό και δροσερό όπου φυλάσσεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές για να διατηρείται αναλλοίωτο.
Κάθε μοναδική σταγόνα του βιολογικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου Ψυλλάκη, φθάνοντας στο τραπέζι σας, περικλείει όλη τη φροντίδα και την προσοχή που συνοδεύει την ιδιαίτερη διαδικασία παραγωγής του.