Ο άνθρωπος, οι ιδέες, το έργο

«Δεν γυρίζουμε πίσω, απλώς προχωρούμε μπροστά με διαφορετικό τρόπο»

Γέννημα της κρητικής γης ήταν και ο Νίκος Ψυλλάκης, ο άνθρωπος που «έφτιαξε» την ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη, αναγνωρισμένος ως αυθεντία σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο και την παραγωγή του, έχει τιμηθεί από την Aκαδημία Aθηνών για την προσφορά του στην ελαιοκομία.

Ο Νίκος Ψυλλάκης, τέταρτη γενιά που πήρε στα χέρια του τον πατρογονικό ελαιώνα, ήταν άνθρωπος δεμένος με τη γη αλλά με το βλέμμα στο μέλλον. Σπούδασε γεωπόνος και μετά τον πόλεμο ασχολήθηκε με την καταπολέμηση του δάκου, καθώς είχε προκριθεί για συμμετοχή στο πρόγραμμα των πειραμάτων για τα καινούργια φάρμακα. Το Υπουργείο Γεωργίας δεν άργησε να τον προσλάβει και να τον στείλει με υποτροφία στην Ισπανία και την Ιταλία για να ειδικευτεί στην καλλιέργεια της ελιάς. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, του ανατέθηκε η ίδρυση του υποσταθμού Ελαίας, του Ινστιτούτου Ελαίας Κέρκυρας και του παραδόθηκε ένα κτήμα 150 στρεμμάτων, ένας μισοκατεστραμμένος ελαιώνας. Έτσι ξεκίνησε η απασχόλησή του με την έρευνα.

Στη συνέχεια συμμετείχε στην οργάνωση του MAIX (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων) και στην εφαρμογή πρωτοποριακών προγραμμάτων που έμελλε να δώσουν νέα ώθηση στην κρητική ελαιοκομία. Έτσι, εφάρμοσε με τόλμη τις πρωτοποριακές μεθόδους καλλιέργειας στο ίδιο του το κτήμα.

Βιοκαλλιέργεια. Με τόλμη στην πράξη

«Η βιολογική γεωργία είναι δύσκολη, απαιτεί γνώσεις, μόρφωση, κόπο, θέλει ανθρώπους που να αναζητούν κάτι καλύτερο»

Ο Νίκος Ψυλλάκης, με διορατικότητα αλλά και βαθιά αγάπη για τη γη, ήταν από τους πρώτους που «είδαν» τα οφέλη της βιοκαλλιέργειας. Ήδη από το 1969 ξεκίνησε τις έρευνες για τη βιολογική καταπολέμηση του δάκου.

Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας αργότερα, βοήθησε να «στηθεί» ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τη βιολογική γεωργία, ενώ χρημάτισε πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος.

Από το 1994 ο ελαιώνας καλλιεργείται με χρήση βιολογικών μεθόδων και πιστοποιείται από τη Δ.Η.Ω.